Har du styr på vejrtrækningen?
21. marts 2017
Har du styr på vejrtrækningen?
21. marts 2017
Vis alle

Du kan træne din tilstedeværelse.

Til trods for sommervejr i september, så er de fleste af os, nu også mentalt,kommet hjem fra ferie. Hjem til den vante hverdag. Der hvor vi kender tingene og deres plads. Men måske kender vi dem lidt for godt? Måske er vores hjerner blevet ”dovne”?

Hvis du har prøvet at handle ind i udlandet mens du var på ferie, så ved du måske hvad jeg taler om. Som da jeg stod i et italiensk supermarked alt for længe og stirrede fascineret på det ene vaskemiddelprodukt efter det andet. Dfullsizerenderer var ikke længere de velkendte danske mærker på hylderne!

Hvad skulle jeg nu vælge? Hvad vælger jeg egentlig ud fra? Farve? Duft? Økologi? Indholdslisten? Designet? Prisen? Skrifttypen på produktet? Pludselig var jeg helt vågen og til stedet i nuet… Mens jeg handlede noget så ordinært som vaskemiddel.

Hjemme i Danmark har jeg tre vaskemiddelmærker jeg uden overhovedet at tænke over, automatisk hiver ned fra hylden i Netto. Det er blevet en så indgroet vane, at jeg ikke længere sætter spørgsmålstegn ved mit valg af dem. Autopiloten er slået til og det går ud over tilstedeværelse i nuet. En egenskab som er noget af det vigtigste, når vi kommunikerer.

 

At være tilstede i nuet er ikke en mystisk spirituelt gave, men en evne der kan læres, optrænes og skal holdes ved lige – så man bliver ved med at være dygtigt til at kommunikere.

”At kalde ting noget andet” !

En simpel øvelse du selv kan prøve er “At kalde ting noget andet” end det virkeligt er.

Kig dig omkring i rummet. Hvad ser du? Hvordan ser det ud? (brug ca. 30 sek. på dette)

Sæt alarmen på din telefon til mindst 2 ½ minut. Op og stå ! Indtil alarmen ringer, peger du på alle mulige ting du får øje på. Gør det helt klart for dig selv, at det er denne ene ting du forholder dig til – og så kald den så for noget helt andet, højt og tydeligt.

Eksempel:

Du peger på en kop (det er den du bevidst forholder dig til) og siger eksempelvis “bil”.

Peger på en bog og siger sky

Peger på et bord og siger kat

Peger på loftet og siger undertøj

Det er vigtigt at du er koncentreret og ikke japper igennem det. Det er også vigtigt at du siger de forkerte ord højt og tydeligt.

Efter kort tid opdager hjernen at der er et eller andet galt og efter 2 minutter er den helt vågen og i fuld gang med at forsøge at finde ud af hvad der er galt. Autopiloten er slået fra!

Det opleves ofte, som om der er blevet revet et slør væk fra øjnene, så du nu ser tingene på en anden måde end før. Måske oplever du at farverne bliver stærkere, eller at kontrasterne bliver tydeligere. Former og konturer står måske klarere frem, når tiden er gået,- og du igen sidder stille og kigger rundt. 

Det er en hurtig og nem øvelse OG hvis du husker at lægge mærke til hvordan du oplever omgivelserne før og efter – så er det meget tydeligt at mærke forskellen.

Nuet

Når du henvender dig til andre, uanset om det er på TV, til et bestyrelsesmøde, en middag, en festtale… så er noget at det vigtigste du kan tilbyde, dit nærvær og din tilstedeværelse. Derfor kan du med fordel træne og øve dig på at være til stede NU, i nuet.

Det kan man gøre på mange måder, med forskellige metoder og øvelser. Simple øvelser som ” At kalde ting noget andet” kan give en forsmag på de kvaliteter der ligger i et dybere arbejde med hvad  der forhindrer os i at være tilstede. Det arbejde er personligt og stærkt individuelt.

Autopiloten bedøver og lukker os ned i en følelse af, at vi godt ved hvordan vores omgivelser og omverden ser ud,- og så der er ingen grund til at se ordentlig efter!

I langt de fleste tilfælde er det jo meget praktisk, så vi ikke hver morgen skal stå med en tandbørste i hånden uden nogen anelse om hvad den bruges til…

 

p.s. Du kan jo prøve at pege på en tandbørste og kalde den for en lønforhøjelse.